Conferentie Regenboogstad 2019

Op 10 oktober 2019 vindt de conferentie Dordrecht Regenboogstad plaats.

De gemeente Dordrecht is één van de 50 Regenbooggemeenten in Nederland. Wij zetten ons in voor de acceptatie, veiligheid en gelijkheid van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transseksuelen en interseksen (LHBTI). Iedereen moet zichzelf kunnen zijn! Het doel is om professionals handvatten te bieden, om te kunnen omgaan met uitdagingen in hun werk. Tijdens de conferentie staan we stil bij een aantal vragen:

  • Hoe gaat u als leerkracht het gesprek aan met een leerling die worstelt met zijn of haar geaardheid en zich daarom afzondert in de klas?
  • Hoe gaat u als sociaalwerker in een instelling om met een homoseksuele cliënt die neerslachtige gevoelens heeft?

De tips die u tijdens het congres krijgt zijn toe te passen in het dagelijkse werk. Voor de twee doelgroepen zorg- en welzijnsinstellingen en onderwijs zijn er workshops.
 

Programma
  • 9.00 - 09.30 Inloop
  • 9.30 - 10.30 Opening door wethouder Regenbooggemeente en Onderwijs Peter Heijkoop. Lezing door Else Boss, adviseur Participatie en LHBTI-beleid bij Movisie.*
  • 10.30 - 10.45 Pauze
  • 10.45 - 12.15 Workshops
  • 12.30 - 13.30 Lunch, met mogelijkheid tot netwerken

* Else Boss spreekt over het belang van aandacht voor seksuele en genderdiversiteit in organisaties. Over hoe we kunnen zorgen voor een inclusieve organisatie en hoe een goede ondersteuning van LHBTI-mensen eruit ziet en wat u kunt doen om dit te bieden.

Sprekers workshops zorg- en welzijnsinstellingen

Wouter Christiaens

Visible ID is door Wouter Christiaens opgericht omdat hij gelooft in zichtbaarheid en goede zelfprofilering. Zichtbaarheid tijdens vergaderingen of jezelf zelfverzekerder laten zien in je werk. Wouter reist door heel Nederland om mensen en organisaties te begeleiden. Wouter begeleidt al jaren Roze-Loper-trajecten in opdracht van gemeente en zorg- en welzijnsorganisaties. In deze interactieve workshop gaat hij in op zijn ervaringen, uw vragen en behoeftes en de voordelen en resultaten van deze trajecten.

Eveline van de Putte

Eveline van de Putte is een bevlogen verteller en schrijver van o.a. Stormachtig Stil, levensverhalen van roze ouderen – en het onlangs verschenen Nieuwe Namen, levensverhalen van transgenderouderen. In Nieuwe Namen komt de transgenderpopulatie in al haar diversiteit aan bod. Transseksuelen, travestieten, crossdressers, transvrouwen en transmannen vertellen openhartig over hun zoektocht naar hun ware identiteit en het proces van eindelijk zichzelf worden. Eveline werd in 2017 genomineerd voor de Annie Brouwer Korf Prijs en de John Blankensteinprijs. In 2018 ontving zij de Haagse Parel, een onderscheiding voor Hagenaars die zich inzetten voor emancipatie, en is zij genomineerd voor de Local Four Freedoms Award, geïnspireerd op de Vier Vrijheden van Franklin D. Roosevelt

Sprekers workshops onderwijs

Peter Dankmeijer

Peter Dankmeijer is de directeur van EduDivers, het kenniscentrum voor onderwijs en seksuele diversiteit. Hij noemt zichzelf een 'praktische idealist'. Hij is geen geen activist, maar als hij onrechtvaardigheid ontmoet, gaat hij er wel tegenaan. Hij is niet iemand die werkt voor het geld of een carrière. In 1990 nam hij met enige anderen het initiatief om vanuit COC Nederland een landelijk onderwijsproject op te zetten. Er kwamen twee brochures; een met aanbevelingen voor invoering van homo/lesbisch schoolbeleid in scholen voor voortgezet onderwijs, en een voor scholen in het basisonderwijs. De aanbevelingen werden gepresenteerd op een landelijke conferentie in 1994.

In 2005 en 2006 gebruikte hij zijn sabattical om een wereldwijde verkenning te doen naar de behoefte aan internationale uitwisseling rond voorlichting over seksuele diversiteit. Dat leidde tot een plan van aanpak waarvoor HIVOS ons een vijfjarige subsidie gaf. In 2011 eindigde deze bijdrage en stond een een netwerk van bijna 600 educators, zijn er tien internationale projecten uitgevoerd en was GALE (The Global Alliance for LGBT Education) een formele partner van UNESCO geworden.

Ad van Dam

Ad van Dam is een fondsenwerver voor culturele en educatieve projecten. Hij weet de fondsen te vinden die voor het project van zijn klant iets kunnen betekenen en neemt de zakelijke kant van het project voor zijn rekening. Ad luistert, analyseert, denkt kritisch mee en komt met creatieve suggesties. Projecten waar hij aan werkt zijn onder andere Roze in Beeld, een educatief project waarbij er verbinding wordt gelegd tussen het ontwikkelen van de identiteit, beelden op televisie en in film met homoseksualiteit.

 

Aanmelden

Meer informatie kunt u opvragen bij Véronique Everts via regenboogstad@dordrecht.nl. Aanmelden voor de conferentie kan door één van de onderstaande aanmeldformulieren in te vullen. Met het invullen van het aanmeldformulier gaat u ermee akkoord dat wij uw gegevens voor de conferentie verwerken. Na de conferentie worden deze gegevens vernietigd.


Locatie

The Movies

Nieuwstraat 62, 3311 XR Dordrecht.

Openbaar vervoer

The Movies is met het openbaar vervoer uitstekend bereikbaar en ligt op vijftien minuten loopafstand van station Dordrecht. Plan je reis met de OV routeplanner 9292.

Auto en parkeren

The Movies ligt in het centrum van Dordrecht. Er is geen parkeerplek bij de locatie. U kunt uw auto parkeren bij parkeergarage Veemarkt, Van Godewijckstraat 11 of parkeergarage Spuihaven, Spuiboulevard 304. Geadviseerd wordt om zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Flyers

Flyer Regenboogstad zorg- en welzijnsinstellingen (pdf, 555 kB)
Flyer Regenboogstad onderwijs (pdf, 504 kB)