Partnersteden

Dordrecht heeft een officiële stedenband met vijf steden uit Europa en Afrika.

De gemeente ontvangt regelmatig bezoekers uit het buitenland. Met vijf steden uit Europa en Afrika heeft Dordrecht een officiële stedenband: Hastings in Engeland, Recklinghausen in Duitsland, Varna in Bulgarije, Bamenda in Kameroen en met Dordrecht (gemeente Emalahleni) in Zuid-Afrika.

Informatie

Wilt u meer weten over de internationale betrekkingen van de gemeente Dordrecht, neemt u dan contact op met Gea Davids via telefoonnummer (078) 770 4125 of e-mailadres g.davids@dordrecht.nl.

Wanneer u meer wilt weten over de contacten met personen of organisaties in Hastings of Recklinghausen neemt u dan contact op met Wilma van der Plicht via telefoonnummer (078) 770 4124 of e-mailadres w.vander.plicht@dordrecht.nl

Bamenda

De stad

Bamenda is één van de grootste steden van Kameroen en ligt in het Engelstalige noordwestelijk deel van het land. De stad telt 300.000 inwoners. Dankzij het vruchtbare land rondom de stad hebben de meeste inwoners over het algemeen voldoende voedsel.

Kameroen en Bamenda kennen een aantal grote problemen waaronder aids, corruptie, overstromingen, afvalverwerking en een gebrekkige water- en stroomvoorziening.

Activiteiten

Als eerste prioriteit zijn projecten voor de grootste nood (afvalverwerking, infrastructuur, werkloosheid en gezondheid) opgezet. Daarna is de Stichting Dordrecht-Bamenda opgericht. Het doel van de stichting is om mensen uit Dordrecht kennis te laten maken met mensen uit Bamenda.

Er worden activiteiten georganiseerd zodat Dordtenaren kennis maken met Kameroen, de cultuur en de mogelijkheden om samen te werken. Ook ondersteunt de stichting veel projecten, van kunst en landbouw tot milieuvoorlichting en ondersteuning van kinderen met een handicap

Kijk voor meer informatie over de stichting op de website Stichting Dordrecht-Bamenda.

Hastings

De stad

Hastings is een badplaats in East Sussex, Engeland, met 85.000 inwoners. De gemeente bestaat uit twee plaatsen: Hastings en St. Leonards. Hastings is vooral bekend van de Slag bij Hastings in 1066.

Bezienswaardigheden zijn ondermeer het middeleeuwse deel van de stad, de oude vissershuisjes op het strand met het Visserijmuseum, het museum met informatie over het scheepswrak ‘de Amsterdam’ en het Smokkelaarsavontuur in de grotten van St. Clements. Ook heeft Hastings een kasteel met tuinen en een oude pier.

Activiteiten

De activiteiten bestaan uit uitwisselingen op Gehandicaptenbeleid en het beleid van politie en justitie op het gebied van openbare orde en veiligheid.

De particuliere uitwisselingen zijn verschillend: koren die elkaar bezoeken, sporters die aan wedstrijden meedoen en cultuurhistorische bezoeken.

Er zijn duurzame contacten tussen het Orpheus Ensemble in Dordrecht en het Philharmonic Choir in Hastings. Daarnaast onderhouden watersportverenigingen, paardensportverenigingen en amateurfotografen in beide steden contact met elkaar. In het afgelopen jaar heeft Parthenon voor de 23e maal deelgenomen aan de halve marathon in Hastings en heeft fietsclub De Mol een uitwisseling gehad met Hastings: Urban Bikes.

Varna

De stad

Varna is een relatief welvarende stad in Bulgarije, gelegen aan de Zwarte Zee en de derde stad van Bulgarije met 350.000 inwoners. Het is de grootste havenstad van het land. De stad heeft een belangrijke functie in de regio met verschillende ziekenhuizen, hogescholen, een pedagogische academie, een zeevaartschool. Er zijn belangrijke musea waaronder het archeologische museum waar het oudste goud (van de Thraciers) ter wereld ligt

Er is een bruisend cultureel leven met theaters, een opera, bioscopen en een festivalcomplex waar jaarlijks het Varna Summer Festival wordt gehouden. Veel kunstenaars wonen en werken daarom ook in Varna. Verder is de stad bekend als toeristisch trekpleister vanwege de gouden stranden. Varna heeft een aantrekkelijke binnenstad en de vele zonzekere stranden in de omgeving trekken veel toeristen, ook uit Nederland.

Activiteiten

De Stichting Dordrecht-Varna legt contacten tussen organisaties en groepen in Dordrecht en in Varna. Ook ondersteunt zij projecten in Varna, zoals werkplaatsen voor mensen met een verstandelijke handicap, verslavingszorg en vernieuwend onderwijs.

Maritieme stad

Varna en Dordecht zijn allebei maritieme steden. De stedenband biedt kansen voor onze maritieme sector.

Meer informatie vindt u op de website DordrechtVarna.

Dordrecht Zuid-Afrika

De stad

Dordrecht ZA ligt in de Oostkaap-provincie, een dunbevolkt, heuvelachtig, soms bijna bergachtig gebied. De bevolking van Dordrecht ZA (95% van het totaal) is vooral van de Xhosa-stam. Maar liefst meer dan 90% van de bevolking van Dordrecht ZA is werkloos.

Minstens 30% van de volwassenen in Dordrecht ZA is geïnfecteerd met het hiv-virus en overlijden jong. De nabestaanden zijn medeslachtoffer van aids. Zij komen vaak in een sociaal en ook financieel isolement. Vooral jonge kinderen blijven soms onverzorgd achter en moeten bijvoorbeeld door de oudste broers en zussen of door grootmoeders worden grootgebracht.

Activiteiten

Stedenband Dordrecht Nederland - Dordrecht Zuid-Afrika brengt bewoners en organisaties van ons Dordrecht en het Zuid-Afrikaanse Dordrecht met elkaar in contact. Men leert van elkaar en ondersteunt elkaar waar mogelijk. Er zijn projecten op het gebied van duurzaamheid, ondernemerschap, onderwijs en cultuur.

Er is onder andere een moestuinproject, ondernemers worden geholpen bij het opstarten van een eigen bedrijf en er is een Fieldband opgericht. Een Fieldbands is een typisch Zuid-Afrikaanse muziekgezelschap voor jongeren van 12 tot 27 jaar uit de townships. Via fieldbands kunnen kansarme kinderen en jongeren hun muzikale talenten verder ontwikkelen.

Lees meer op de website Stichting Dordrecht-Dordrecht.

Recklinghausen

De Duitse partnerstad Recklinghausen ligt in het Ruhrgebied, in het noordwesten van de deelstaat Nordrhein-Westfalen en heeft ongeveer 120.000 inwoners. De stad is het middelpunt van het bestuursdistrict Recklinghausen.

De stedenband tussen Dordrecht en Recklinghausen bestaat vanaf 1974. Deze stedenband vloeide voort uit bezoeken van individuelen, groepen en verenigingen over en weer. Veel van deze vriendschappen bestaan nog steeds.

Ieder jaar vinden er uitwisselingen tussen individuen, groepen en kunstenaars uit beide steden plaats.

Dienstreizen bestuurders

Hieronder kunt u alle dienstreizen die door bestuurders gemaakt zijn openen door op de link te klikken.

Werkbezoek Edinburgh, Schotland, november 2017 (pdf, 143 kB)
Conferentie Unity in Diversity, Florence 2016 (pdf, 334 kB)
Werkbezoek Bibliotheek Aarhus en Herning in Denemarken, februari 2016 (pdf, 284 kB)