Spring naar inhoud
  • Mensen op de Taankade in Dordrecht

Home Inwoners Nieuws Nieuws archief Dordrecht krijgt nieuwe bioscoop

Dordrecht krijgt nieuwe bioscoop

foto bioscoopEind 2013 heeft Dordrecht weer een bioscoop. De gemeenteraad heeft gistermiddag ingestemd met het plan voor een bioscoop op Stadswerven aan het Wantij met zes zalen en in totaal 1200 stoelen, met daarnaast een parkeergarage voor 300 auto’s en 490 fietsen. De firma Wolff zal de bioscoop bouwen en exploiteren. De gemeente draagt maximaal 3,5 miljoen euro bij aan het project nabij het Energiehuis, met name voor de parkeergarage.

Wethouder Piet Sleeking noemt het besluit fantastisch nieuws voor de stad. ,,Dit is de grote wens van heel veel Dordtenaren, zo blijkt al jaren. Een stad als Dordrecht verdient gewoon zo’n bioscoop. Ik ben buitengewoon verheugd dat het plan zoveel steun in de gemeenteraad heeft gekregen.” Het voorstel kreeg gisteren de steun van een overgrote meerderheid van de raad. Exploitant Wolff popelt om te beginnen: ,,Wij zijn er van overtuigd dat dit een publiekstrekker wordt. Het wordt een bijzondere bioscoop, met een terras aan het water.’’

Politiek akkoord

Sinds de sluiting van Eurocinema in 2006 heeft Dordrecht geen bioscoop meer, alleen het filmhuis Cinode met één zaal. Sindsdien klinkt in de stad de roep om een bioscoop. In het politiek akkoord van de coalitie Beter voor Dordt, VVD en CDA stond als de vestiging van een bioscoop in of nabij de binnenstad. Om haast te maken met dit plan heeft de gemeente een speciale werkgroep ingesteld. Na een uitgebreide procedure kwam het plan van Wolff als beste uit de bus.

Stadswerven

Sterke punten van dit plan zijn de uitstraling van een bioscoop aan het water en de ligging in de stad: in combinatie met het Energiehuis ontstaat er een interessant cultureel cluster op Stadswerven, als aanvulling op de historische binnenstad.  De exploitant wil een goede afstemming met het eveneens nieuw te ontwikkelen filmtheater van The Movies aan de Nieuwstraat.

Parkeren

De bouw van de bioscoop en parkeergarage betekent een aanpassing van het plan voor Stadwerven. Daarin stonden op deze plaats nog woningen getekend. Door de nieuwe plaats van de al geplande garage is het mogelijk een plein te maken naast het Energiehuis. ,,Ik ben blij dat er naast de bioscoop nu ook een oplossing komt voor het tekort aan parkeerruimte in dit gebied”, zegt wethouder Jasper Mos. ,,Dit is goed voor bewoners, toeristen en bezoekers van het Energiehuis, de bioscoop en Kunstmin.”

Tijdens de bouw van de bioscoop en de parkeergarage komen er tijdelijke parkeerplaatsen in de omgeving van het Energiehuis. Daartoe zullen ook enkele loodsen worden gesloopt. De grote loods in de Touwslagerstraat blijft nog maximaal twee jaar staan.

Omwonenden De gemeenteraad vroeg speciale aandacht voor de positie van omwonenden. Wethouder Sleeking zegde daarop toe dat bewoners kunnen meepraten over het beheer van het openbaar gebied.

Planning

De bouw van de bioscoop en garage start begin 2013. Voor die tijd gebeurt er al wel veel in de omgeving, waaronder vervanging van de riolering, de sloop van de loodsen en de aanleg van de parkeerplaatsen.

Heeft u niet gevonden wat u zocht, of heeft u een andere reactie op deze pagina? Laat het ons weten.

Gemeentelijke websites

Meer gemeentelijke websites


Gemeente Dordrecht

Bezoekadres Stadskantoor

Spuiboulevard 300

3311 GR Dordrecht

Plaatsmarkering

In de Stadswinkel kunt u alleen PINNEN


Postadres

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht

Telefoon

14 078

Meer contactgegevens