Naar de inhoud
 
 
Home
Dordt Duurzaam
Dordt Duurzaam Nieuws Archief Groente en fruit telen in de stad: check de bodem

Groente en fruit telen in de stad: check de bodem

Stadslandbouw staat de laatste tijd in de schijnwerpers in Dordrecht. Denk aan spontane moestuintjes van particulieren die al in Dordrecht te vinden zijn. Hartstikke leuk! Maar niet alle Dordtse grond is geschikt voor telen en consumeren van groente.

Het merendeel van de Dordtse bodem is (zo goed als) schoon. Toch bestaan er in Dordrecht, net als in vele andere steden, zones waar de bodem in de loop der jaren verontreinigd is geraakt. Dat komt door het jarenlang gebruik van de bodem door de mens en het op of in de bodem aanbrengen van puin, sintels en divers afval. Het is beter om op deze plekken geen groente en fruit te verbouwen. 

 

De gemeente Dordrecht en de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid willen graag iedereen hierop wijzen. In een memo verwoordt de Omgevingsdienst heel duidelijk hoe het zit met landbouw en bodemkwaliteit.

De conclusie is: stadslandbouw is in de meeste gevallen prima mogelijk, maar ga voor de zekerheid even de bodemkwaliteit na.

 

Hier kunt u de memo downloaden: PDF-bestandGroenten en fruit telen in de stad.


Heeft u twijfels en wilt u er zeker van zijn dat u op uw perceel groenten en fruit kunt verbouwen, neem dan gerust contact op met Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, vakgroep Wettelijke taken ondergrond, tel. 078-7708585 of bodemsanering@ozhz.nl.
 
Peiling
Overigens ging de laatste peiling op Dordt Duurzaam over Stadslandbouw. 

De vraag: "In uw buurt wordt een initiatief rond stadslandbouw opgezet. Zou u actief mee doen?" leverde de volgende uitslag op:

Ja: 62%

Nee: 38%

Aantal stemmen: 42