Voor, tijdens en na de ceremonie

Met de auto naar het stadhuis

Op het Stadhuisplein mag u officieel niet parkeren, tijdens de plechtigheid maken wij echter een uitzondering. Bij de melding voorgenomen huwelijk geven wij u speciale parkeerontheffingen mee voor de trouwerij. U mag daarmee parkeren voor het Stadshuis met maximaal 5 auto's, koets of 1 bus. Ook voor de fotograaf en videograaf kunt u ontheffingen krijgen. De bestuurders van de auto's leggen de parkeerontheffing op het dashboard van hun auto. Wij sturen de ontheffing naar u op wanneer u in een andere gemeente de melding voorgenomen huwelijk doet. U mag ze natuurlijk ook ophalen aan de balie van de gemeente.

Let op:

• voordat u bij het stadhuis bent, komt u langs een poller (beweegbare afsluiting in de grond)
  • bij de poller meldt u zich bij de zuil en laat de parkeerkaart zien
  • de pollercentrale laat dan de poller voor elke auto apart zakken
  • u rijdt dan 1 voor 1 over de poller (dus elke bestuurder toont zijn parkeerkaart en de poller gaat dan pas omlaag)
  • wanneer u meer gasten met eigen auto's heeft dan parkeerkaarten, parkeren de gasten in 1 van de parkeergarages. Meer informatie leest u op de pagina Parkeren centrum

U bereikt het stadhuis via 2 routes:

• via de Visstraat en de Visbrug, linksaf de Groenmarkt op
  • via de Prinsenstraat, de Lange Geldersekade, het Grotekerksplein en de Grotekerksbuurt

Routeplanner Stadhuisplein

Programma in het stadhuis

Aankomst bij het stadhuis

• ongeveer 10 minuten vóór het tijdstip dat u heeft gereserveerd
  • 1 van onze huwelijksassistenten wacht u op en wijst u en uw gezelschap de weg. De huwelijksassistent zorgt ervoor dat de aankomst vlot verloopt en de plechtigheid op tijd begint. Daardoor komt u later niet in tijdnood

De plechtigheid (ongeveer 25 minuten)

• welkom door de trouwambtenaar
  • toespraak van de trouwambtenaar
  • het ja-woord
  • eventueel ringen wisselen
  • de trouwambtenaar leest de trouwakte voor
  • u tekent de akte, samen met uw getuigen
  • de trouwambtenaar geeft u het eventuele trouwboekje
Na de plechtigheid
  • de huwelijksassistent begeleidt u en uw gezelschap naar de hal
  • gelegenheid om felicitaties in ontvangst te nemen en foto's te maken

Wij zorgen er graag voor dat uw ceremonie goed en op tijd verloopt. Daarmee voorkomen we dat een eventueel volgend bruidspaar moet wachten.

Muziek en rijst

Het is mogelijk om muziek te horen bij het binnenkomen in de trouwzaal of bij het feliciteren. Wanneer u dit wilt, geeft u vóór de huwelijksvoltrekking een originele cd (géén kopie) aan de huwelijksassistente. Wanneer u live muziek wilt, bespreekt u dit tijdens het kennismakingsgesprek met de trouwambtenaar. Rijst en confetti strooien mag alléén op het plein voor het stadhuis. In het stadhuis en op de trap/bordes van het stadhuis mag u geen rijst of confetti strooien. Dit mag niet, omdat het daardoor glad kan worden. Ook zorgt u ervoor dat alles weer opgeruimd is voordat het volgende bruidspaar komt.

Ballonnen oplaten

De resten van neergekomen (lucht)ballonnen veroorzaken schade aan het milieu. Maak als het mogelijk is gebruik van alternatieven.

Voor het oplaten van ballonnen heeft u geen vergunning nodig. U moet zich wel aan een aantal belangrijke regels houden:

Belangrijke regels bij ballonnen oplaten (pdf, 109 kB)