Paspoort en identiteitskaart

Met een geldig identiteitsbewijs toont u aan wie u bent. Vanaf 14 jaar heeft iedereen binnen Nederland een geldig identiteitsbewijs nodig. Identiteitsbewijzen zijn onder andere een paspoort en identiteitskaart. Hiermee kunt u ook reizen naar het buitenland. Voor de aanvraag van een paspoort of identiteitskaart moet u persoonlijk naar de balie van de gemeente komen. Ook kinderen moeten persoonlijk bij de aanvraag aanwezig zijn. U kunt zowel een paspoort als een identiteitskaart hebben.

Voorkom wachttijd en maak nu een afspraak

Aanvragen

Aanvragen Paspoort Aanvragen ID-Kaart

Afhalen

Afhalen Paspoort Afhalen ID-kaart

Kosten

Wanneer u bij de aanvraag 18 jaar of ouder bent, is het document 10 jaar geldig. Wanneer u bij de aanvraag nog geen 18 jaar bent, is het document 5 jaar geldig.

 • paspoort vanaf 18 jaar € 65,30
 • paspoort onder 18 jaar € 52,-
 • 2e paspoort (2 jaar geldig) € 65,30
 • identiteitskaart vanaf 18 jaar € 51,08
 • identiteitskaart onder 18 jaar € 29,05
 • zakenpaspoort vanaf 18 jaar € 65,30
 • zakenpaspoort onder 18 jaar € 52,-
 • thuisbezorgen € 4,95 per document
 • spoedaanvraag nieuw document € 47,55 extra

U betaalt direct bij aanvraag. Aan de balie betaalt u met de pin. Alleen als pinnen echt niet mogelijk is, accepteren wij ook gepast contant geld.
Foto's in het fotohokje betaalt u contant.

Afhandeling

 • 5 werkdagen
 • met spoed: één werkdag (aanvragen vóór 15.00 uur)
Meenemen bij de aanvraag
 • alle in uw bezit zijnde identiteitskaarten en paspoorten, ook als deze verlopen zijn
 • alle in uw bezit zijnde buitenlandse identiteitskaarten en paspoorten, ook als deze verlopen zijn
 • een goedgelijkende pasfoto in kleur
 • uw kind, als u voor hem/haar een paspoort of identiteitskaart aanvraagt

U kunt voor € 6,00 bij de gemeente pasfoto's maken in een fotohokje. De kosten voor het fotohokje betaalt u contant. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de werking van het fotohokje en de kwaliteit van de foto's.

Toestemming nodig van beide ouder(s) voor:

 • kinderen tot 12 jaar; bij de aanvraag identiteitskaart
 • kinderen tot 18 jaar; bij de aanvraag paspoort

Toestemming is alleen geldig wanneer deze origineel (dus geen kopie), schriftelijk en ondertekend is met geldige identiteitsbewijzen van beide ouders of gezaghouders. Een kopie is geen geldig identiteitsbewijs.

U kunt de 'Verklaring toestemming' downloaden, printen en invullen. U kunt in onze wachtruimte pasfoto's maken in het fotohokje. Dit fotohokje is niet geschikt voor kleine kinderen.

Verblijft 1 van de ouders in het buitenland?

Dan laat die ouder bij de Nederlandse ambassade of consulaat in het betreffende land

 • de verklaring van toestemming legaliseren
 • een kopie van het paspoort/identiteitskaart legaliseren

Geeft 1 van de ouders geen toestemming?

Vraagt u dan vervangende toestemming aan bij de rechtbank in de woonplaats van het kind..

U heeft een lichamelijke of geestelijke beperking en bent niet in staat bent naar de gemeente te komen. Dan komt een medewerker van de gemeente naar u toe.

Formulier Verklaring toestemming ouder(s) (pdf, 81 kB)
Fotomatrix (pdf, 773 kB)
Foto-eisen (pdf, 30 kB)

Tweede paspoort

Aanvragen tweede paspoort

Vanaf 5 november 2016 kan men een 2e paspoort aanvragen voor:

 • beroep
 • zaken
 • privédoeleinden

Vaststelling 2e paspoort

Een 2e paspoort kan betrokkene aanvragen als het huidige nationale paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is. Daarnaast toont de aanvrager aan dat:

 • hij in 1 reis achtereenvolgens verschillende landen moet bezoeken waarbij de kans behoorlijk is dat toelating tot 1 of meer van die landen op problemen stuit
 • omdat de aanvrager eerder in een conflicterend land is geweest. De aanvrager moet een nationaal paspoort overleggen waaruit blijkt hij in dat land of die landen is geweest
 • hij regelmatig dringend moet reizen op tijdstippen dat zijn nationale paspoort bij een buitenlandse vertegenwoordiging is afgegeven voor de aanvraag van een visum

In deze gevallen gaat het om een land waar niet met de Nederlandse identiteitskaart naartoe kan worden gereisd.

Afhalen of bezorgen (thuis of op werk)

U moet persoonlijk uw document afhalen. Ook kinderen komen persoonlijk naar de balie van de Stadswinkel. Bij het afhalen neemt u mee:

 • uw afhaalbewijs
 • uw oude paspoort en/of identiteitskaart

Voor het afhalen van uw document bent u welkom op: 

 • maandag, woensdag en vrijdag van 09.00 – 12.00 uur
 • dinsdag en donderdag van 14.00 – 19.30 uur

Voorkom wachten, maak een afspraak!


Wij bezorgen uw nieuwe document ook bij u thuis of op het werk, binnen heel Nederland. We bezorgen alleen niet op de Waddeneilanden. Meer informatie over het bezorgen leest u op de pagina Bezorgen paspoort of identieitskaart

Huisbezoek aanvragen

U kunt een huisbezoek aanvragen als u door een lichamelijke beperking niet naar de gemeente kunt komen. Wij komen dan bij u thuis voor de aanvraag van de Nederlandse Identiteitskaart. Deze huisbezoeken doen wij alleen op afspraak en alleen op maandag.

U kunt op 2 manieren een aanvraag huisbezoek regelen via:

 • aanvraag huisbezoek identiteitskaart (betalen via Ideal). U betaalt de kosten direct online bij uw aanvraag voor een huisbezoek. Wanneer u geen mogelijkheid heeft om te betalen via Ideal dan kiest u optie 2
 • aanvraag huisbezoek identiteitskaart (betalen via pin). Onze medewerkers brengen dan een pinapparaat mee. U betaalt dan direct bij de aanvraag aan huis

Wij brengen uw document voor € 4,95 extra bij u thuis. Ook mag u iemand machtigen om het document gratis voor u op te halen bij de gemeente. Uw keuze hiervoor maakt u via het juiste formulier.

Op de afspraak van het huisbezoek heeft u zelf de volgende zaken geregeld:

 • een pasfoto die voldoet aan de eisen. U maakt hiervoor zelf een afspraak met een fotograaf
 • u heeft alle in uw bezit zijnde documenten bij de hand, ook als deze verlopen zijn

Voor meer informatie kunt u bellen met 14 078. Bij veel fotografen kunt u een verzoek doen om ook de benodigde pasfoto thuis te laten maken. U belt hiervoor zelf de fotograaf op.

Aanvraag huisbezoek identiteitskaart met thuisbezorgen (betalen via Ideal)
Aanvraag huisbezoek identiteitskaart met thuisbezorgen (betalen via pin)
Aanvraag huisbezoek identiteitskaart, zelf afhalen (betalen via Ideal)
Aanvraag huisbezoek identiteitskaart, zelf afhalen (betalen via pin)

Reizen met kinderen

Wanneer u alleen met een kind reist, heeft u voor sommige landen schriftelijke toestemming nodig van de ouder(s). Ook wanneer u alleen met uw kind reist, geeft de andere ouder toestemming. Op de website leest u meer informatie. Ook vindt u via de link een toestemmingsformulier, dit is er ook in het Engels.

Toestemmingsformulier Reizen met kinderen

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort of identiteitsbewijs binnen 5 werkdagen nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Dit doet u vóór 15.00 uur. De volgende werkdag tijdens onze openingstijden ligt het document voor u klaar. Wij zijn 3 ochtenden en 2 middagen/avonden open.
Voor een spoedaanvraag betaalt u € 47,55 extra.

Wanneer uw vorige document kwijt of gestolen is, is een spoedaanvraag niet altijd mogelijk. De medewerker aan de balie spreekt dan met u af wanneer u uw document kunt ophalen.

Legitimatieplicht in de zorg

Als u medische zorg nodig heeft, moet u een geldig identiteitsbewijs laten zien aan de zorgverlener. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis of bij uw tandarts. Dit geldt voor iedereen. Dus ook voor kinderen jonger dan 14 jaar. Als ouders moet u voor uw kinderen een geldig identiteitsbewijs hebben als ze naar een zorgverlener gaan. De identificatieplicht geldt vanaf de geboorte. Meer informatie leest u op de website Rijksoverheid/identificatieplicht-zorg.

Reisdocument kwijt of gestolen

U hoeft geen proces verbaal bij de politie te laten opmaken. Verklaring van vermissing van uw paspoort of Nederlandse identiteitskaart mag digitaal via het webformulier in de gemeente waarin u staat ingeschreven. Als u direct een nieuw document aanvraagt aan de balie, dan kunt u ook daar een verklaring van vermissing doen. Wij sturen uw gegevens wel door naar de vreemdelingenpolitie wanneer u 3x in 5 jaar uw document bent kwijtgeraakt. De vreemdelingenpolitie neemt contact met u op als zij meer vragen hebben.

Document kwijt of gestolen in het buitenland

Dan laat u wel een proces verbaal opmaken bij de plaatselijke politie in het buitenland. U vraagt met dat proces verbaal een nooddocument aan bij de Nederlandse ambassade of het consulaat. Als u daarna bij de gemeente een nieuw document aanvraagt, levert u het nooddocument in.

Melden vermissing paspoort of identiteitskaart (inloggen met DigiD)
Informatie Nooddocument

Reisdocument aanvragen vanuit het buitenland

Woont u als Nederlander in het buitenland? En wilt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen of verlengen? U kunt daarvoor terecht bij onze ambassades en bij sommige consulaten-generaal. U kunt uw aanvraag ook doen bij een aantal Nederlandse grensgemeenten en Schiphol.

Reisdocument aanvragen vanuit buitenland

Medisch paspoort

Een medisch paspoort bevat informatie over uw medicijngebruik, ziekte en aandoening. Er zijn verschillende varianten. Bij uw huisarts kunt u een medisch paspoort kopen. Deze is even groot als een paspoort. Online kunt u een medisch dossier aanmaken. U kunt dan een medisch pasje aanvragen. Deze is zo groot als een bankpasje. Op de website vindt u meer informatie.

Het Europees medisch paspoort
Europees Medisch paspoort op een USB (europeesmedischpaspoort.nl)

Heeft u vragen?

Vult u dan het webformulier in. Binnen 5 werkdagen krijgt u antwoord van ons.

Webformulier Vragen, tips of opmerkingen
Website Paspoortinformatie
Website Gezond op reis
Website Visum
Website Rijksoverheid

Uitgelicht

Voorkom identiteitsfraude

Niet alle instanties waaraan u een kopie geeft, hebben uw burgerservicenummer (BSN) nodig. Streep daarom uw BSN door als u een kopie afgeeft! Voor meer informatie zie 'kopie van mijn ID-bewijs maken'.