Gemeente Dordrecht tekent voor transgendervriendelijk personeelsbeleid op Coming Out-dag

Het is vandaag, 11 oktober 2018, Coming Out-dag. Op Coming Out-dag hangt Dordrecht de regenboogvlag uit om de acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit te vieren. Wethouder Zorg en Welzijn, Peter Heijkoop hees vanmorgen om 9.00 uur de regenboogvlag op het Stadhuis.

Het is een bijzonder Coming Out-jaar, want vanmiddag om 13.00 uur tekende de wethouder de Verklaring van Dordrecht, samen met Corine van Dun van het Transgender Netwerk Nederland. Door te ondertekenen onderschrijft de gemeente transgendervriendelijk personeelsbeleid. De gemeente wil hiermee een voorbeeld zijn voor andere werkgevers in de stad. Met het hijsen van de regenboogvlag geeft de gemeente een boodschap af aan burgers, werknemers, scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties, om open te staan voor diversiteit. Meerdere organisaties in Dordrecht hangen de vlag uit, zoals scholen, politiebureau, maatschappelijke organisaties en sportclubs.

Verklaring van Dordrecht

In 2013 was de stad Dordrecht gastheer voor een internationale conferentie over de acceptatie van transgenders. Toen ontstond de Verklaring van Dordrecht. De verklaring is naar onze stad genoemd, omdat het hier is ontstaan. De gemeente Dordrecht werkt hard aan (arbeids)deelname van iedereen in onze stad. En dat betekent dat de gemeente als werkgever aan een klimaat werkt waarin iedere medewerker zich veilig voelt om te kunnen werken. Het tekenen van de Verklaring van Dordrecht sluit goed aan op wat de gemeente al doet op het gebied van divers en inclusief personeelsbeleid.

E-learningtool voor iedereen

Op 11 oktober 2018 lanceert de gemeente Dordrecht de (gratis) online training ‘Contact met transpersonen’ voor haar medewerkers. Om ambtenaren en vooral publieksmedewerkers te leren hoe je een transgender iemand het beste kunt aanspreken. De gemeente Utrecht heeft de online training ontwikkeld. De training geeft praktische handvatten om ongemakkelijke situaties te voorkomen. Het programma is in principe ontwikkeld voor ambtenaren, maar iedereen kan het gebruiken. In slechts 15 minuten leer je hoe je respectvol om kan gaan met transgenderpersonen.